LOŽENJE VATRE NA OTVORENOM, OBAVIJEST!

Poštovani sugrađani,

Znate  li da je najčešći uzrok požara otvorenog prostora u Hrvatskoj neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre na otvorenom?

Zbog nepažnje i nepromišljenosti pojedinca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta!

Kako bi se takva opasnost svela na minimum, savjetujemo Vam ne ložite vatru i ne spaljujete biljni otpad, korov i raslinje na poljoprivrednom zemljištu i drugom otvorenom prostoru, pogotovo u sušnim periodima i za vjetrovita vremena ( za to postoje mnogo sigurniji i ekološki prihvatljivi načini zbrinjavanja, poput kompostiranja i sl.) !!

Ukoliko se ipak odlučite za loženje vatre na otvorenom, dužni ste se pridržavati Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru Županije Splitsko-dalmatinske kojom je:

-Zabranjeno loženje  vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada.

 -Loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 1. svibnja može se obavljati ako je prethodno obavještena (neposredno ili putem telefona) nadležna vatrogasna postrojba.

 – Spaljivanje tvari mora se obaviti na sigurnosnoj udaljenosti od drugih površina (npr. šuma i dr.) i objekata (npr. elektroenergetskih vodova, cesta, stambenih kuća i dr.) koje bi vatra mogla ugroziti.

 – Oko mjesta spaljivanja pripremiti sigurnosni pojas (očistiti okolno zemljište), ovisno o količini tvari i veličini površine koja se pali osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara.

 – Uz mjesto spaljivanja osigurati odgovarajuća priručna sredstva za gašenje ostataka vatre (žar i sl.) i proširenje vatre (voda, lopata, metlanica i sl.),

 -Spaljivanje provesti ako nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara, te za mirna vremena kada ne puše vjetar jačine 5 m/sek ili više,

 -Osobe koje su obavile spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre (žar i sl.) u potpunosti ugasiti.

Slika – teritorijalne nadležnosti vatrogasnih postrojbi na području Grada Splita.

Otok Čiovo – DVD Slatine  Duboke Garme 2, Slatine (Tel. 021/891-110)

Grad Split – JVP Grada Splita Hercegovačka 18, Split (Tel. 193)

Istočni  gradski kotarevi i M.O. – DVD Žrnovnica Hrvatskih velikana93, Žrnovnica (Tel. 021/472-093)

(Obrazac za prijavu spaljivanja pdf. link za skidanje)

ODOBRENJE za loženje vatre na otvorenom prostoru

Loading Facebook Comments ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *